Blog

Influencer marketing a vplyv influencerov na slovenskom trhu

Ste zvedaví, ako ovplyvňuje svet fenomén influencer marketingu? V tomto blogovom článku sa ponoríme do tejto fascinujúcej oblasti a preskúmame jej rastúci vplyv na značky a spotrebiteľov na Slovensku i vo svete.
Vedeli ste, že:
  • Podľa štatistík HypeAuditor sa globálne výdavky na influencer marketing v roku 2023 vyšplhali na 16,4 miliardy dolárov a očakáva sa, že do roku 2026 dosiahnu 35,8 miliardy dolárov? Ani na Slovensku sa tomuto trendu nevyhýbame – v roku 2024 sa očakáva, že trh s influencer marketingom dosiahne až 10 miliónov eur.
  • Až 84 % slovenských spotrebiteľov dôveruje recenziám influencerov.

VÝHODY INFLUENCER MARKETINGU PRE ZNAČKY:

  • Zvýšené povedomie o značke: Dokážu osloviť široké publikum a rýchlo šíriť povedomie o značke.
  • Budovanie dôvery a kredibility: Ak influencer podporí produkt alebo službu, môže to mať vplyv na jeho sledovateľov a presvedčiť ich, aby ich vyskúšali.
  • Zvýšená angažovanosť publika: Dokážu generovať záujem a vzrušenie okolo produktov a služieb.
  • Generovanie leadov a predaja: Môžu v rámci svojej propagácie odkazovať na webovú stránku značky a vyzývať svojich sledovateľov, aby si kúpili produkty alebo služby.
  • Posilnenie vzťahov so zákazníkmi: Dokážu budovať vzťahy so zákazníkmi a vytvárať pocit komunity okolo značky.

TYPY INFLUENCEROV A AKO ICH VYBERAŤ:

  • Mikroinfluenceri (do 10 000 sledovateľov)
Majú silné vzťahy so svojimi sledovateľmi a vysokú mieru angažovanosti.

  • Makroinfluenceri (10 000 - 100 000 sledovateľov)
Dokážu osloviť širšie publikum, ale miera angažovanosti môže byť nižšia.

  • Mega-influenceri (nad 100 000 sledovateľov)
Majú najväčší dosah, ale ich cena môže byť najvyššia.

Existuje mnoho nástrojov, ktoré vám pomôžu s vyhľadávaním a analýzou influencerov, ako napríklad HypeAuditor, Upfluence, Influencer Marketing Hub a ďalšie. Tieto nástroje vám umožnia filtrovať influencerov podľa rôznych kritérií, ako je demografia, záujmy, dosah a miera angažovanosti. Avšak nezabúdajte, že analýze a konečnému výberu je potrebné venovať dostatok času, pretože správny výber influencera je kľúčom k úspešnej marketingovej kampani. Odporúčame spolupracovať s influencermi, ktorí pôsobia autenticky a transparentne a s ktorými sa vaše publikum stotožní.

NAJLEPŠIE STRATÉGIE INFLUENCER MARKETINGU PRE SLOVENSKÝ TRH:

Pre úspešnú expanziu na slovenskom trhu s influencer marketingom je nevyhnutné prispôsobiť stratégie lokálnym špecifikám a preferenciám. Zamerajte sa na tieto kľúčové aspekty:

1. Lokálni hrdinovia:
Zabudnite na globálne hviezdy. Na slovenskom trhu víťazia lokálni influenceri, ktorí rezonujú s vašou cieľovou skupinou a poznajú jej potreby a jazyk. S nimi budujete autentické kampane s vysokou mierou dôveryhodnosti a angažovanosti.

2. Pútavý a relevantný príbeh:
Nepotrebujete dokonalé fotky a videá. Vsaďte na pútavý a autentický obsah, ktorý rozpráva príbeh a spája sa s emóciami vašich zákazníkov. Influenceri môžu ukážu produkty v akcii, zdieľať vlastné skúsenosti a budovať si s publikom vzťah.

3. Multiplatformná ofenzíva:
Neobmedzujte sa len na Instagram! Využite silu rôznych platforiem – Facebook, YouTube, TikTok – a oslovte tak široké publiká. Každá platforma má svoje špecifiká a ponúka rôzne možnosti pre kreatívny marketing.

4. Transparentnosť a jasné ciele:
Jasná a transparentná komunikácia s influencermi je kľúčová. Stanovte si ciele kampane, očakávania a jasne definujte spoluprácu. Influenceri by mali poznať vaše produkty a hodnoty, aby s nimi dokázali autenticky pracovať.

5. Merajte a analyzujte:
Nezabudnite na meranie výsledkov! Sledujte metriky, ako je dosah, angažovanosť a konverzie, aby ste vyhodnotili efektivitu kampane a optimalizovali stratégie pre budúce kampane.

Pozor (!), nezabudnite na lokálnu legislatívu a etické aspekty influencer marketingu.

PRÍKLADY ÚSPEŠNÝCH INFLUENCER MARKETINGOVÝCH KAMPANÍ NA SLOVENSKU:

1. Spolupráca Alpro s Benom Cristovao

Platforma: Instagram, Facebook
Cieľ: propagovať rastlinné alternatívy mliečnych výrobkov Alpro a budovať povedomie o značke medzi mladými ľuďmi.
Spolupráca: Alpro nadviazalo spoluprácu s populárnym českým spevákom Benom Cristovaom. Cristovao zverejňoval na svojich kanáloch sociálnych médií obsah, v ktorom propagoval produkty Alpro a zdieľal svoje recepty na jedlá z rastlinných alternatív.
Výsledky: spolupráca bola veľkým úspechom. Kampaň pomohla zvýšiť povedomie o značke Alpro, zmeniť vnímanie rastlinných produktov a aj zvýšiť predaje produktov Alpro.

2. "Cestovanie s O2" s Jankou Rázusovou

Platforma: Instagram, YouTube
Cieľ: propagovať služby O2 Mobile a inšpirovať k cestovaniu.
Spolupráca: Janka Rázusová, cestovateľka a influencerka, zdieľala na svojich profiloch fotky a videá z ciest po svete, pričom ukázala, ako využíva služby O2 Mobile.
Výsledky: kampaň viedla k nárastu záujmu o služby O2 Mobile a k nárastu predaja cestovných balíčkov.

Influencer marketing sa stal mocným nástrojom pre budovanie povedomia o značke, posilňovanie dôvery a zvyšovanie predaja. Je pre vás skvelou voľbou, ak hľadáte efektívny spôsob, ako osloviť vašu cieľovú skupinu a dosiahnuť svoje marketingové ciele.

POTREBUJETE POMOC S INFLUENCER MARKETINGOM?
Kontaktujte nás! Máme dlhoročne skúsenosti s tvorbou a realizáciou úspešných marketingových kampaní. Pomôžeme vám vybrať tých správnych influencerov, vytvoriť pútavý obsah a sledovať výsledky vašich kampaní.