Blog

Budeme sa musieť na Slovensku rozlúčiť s TikTok-om?

Určite ste sa už stretli s informáciou, že populárna aplikácia TikTok zbiera neskutočné množstvo dát od svojich používateľov a stáva sa skutočnou hrozbou. Obavy o súkromie vyústili vo viacerých krajinách do zákazu používanie aplikácie.

Ak máte vo vašom mobile stiahnutý TikTok aj vy, majte oči na stopkách, pretože o vás toho vie viac než dosť. Veď nakoniec, poďme sa pozrieť na to, aké dáta zbiera čínska aplikácia o svojich používateľoch:

🚩 meno, vek, užívateľské meno, e-mailová adresa, heslo, telefónne číslo, lokalita – s týmito dátami možno nebude mať mnoho ľudí zásadný problém, ale teraz už pôjde do tuhšieho...

🚩 obsah správ a aj to, kedy sú poslané, prijaté a prečítané

🚩 texty, obrázky a videá

🚩 informácie o nákupoch vrátane čísel použitých kariet! Nesmieme zabudnúť ani na fakturačné a dodacie údaje.

🚩 aktivita používateľov na iných webových stránkach, aplikáciách, obchodoch a info o zakúpených produktoch

🚩 názvy a typy súborov, ktoré máte uložené vo vašom mobile

🚩 appka sleduje vaše pohyby po klávesnici – čo píšete, kde, komu alebo na čo kliknete, a to nielen pri používaní TikToku ale aj v iných aplikáciách a weboch.

🚩 IP adresa, časové pásmo, typ a model vášho zariadenia a operačný systém

🚩 a mnoho ďalších citlivých dát

No je toho viac než dosť. Keďže väčšina z týchto údajov a dát sú mimoriadne súkromné, dôverné a citlivé, rozhodli sa viaceré štáty sveta appku jednoducho zakázať. Predstava toho, že vás neustále niekto sleduje, skúma čo a kedy robíte – úplný Big Brother, kokos – nie je úplne príjemná.
V niektorých krajinách je aktuálne TikTok zakázaný len na zariadeniach vlády a štátnych zamestnancov, avšak nájdu sa aj také, ktoré ho zakázali úplne, bez rozdielu a pre všetkých.

V akých krajinách sa už neTik-Tokuje? (rozumej – TikTok je zakázaný)

Francúzsko, Austrália, USA, Kanada, Veľká Británia, Taiwan, Holandsko a Európska komisia zakázali používanie TikToku na služobných telefónoch štátnych zamestnancov a iných vládnych zariadeniach.

K tomuto kroku pristúpili aj naši českí bratia. Česká poslanecká snemovňa zakázala TikTok na všetkých svojich zariadeniach.

V americkom štáte Montana je appka dokonca zakázaná úplne a netýka sa to len vládnych zamestnancov. Ľudia ju nemôžu používať a nie je možné ju ani stiahnuť z obchodov s aplikáciami. Podobná situácia je aj v Indii či v Iráne.

Predpokladáme, že do zoznamu týchto krajín budú pribúdať aj ďalšie.

No a ako sme na tom vlastne my na Slovensku?

Vyzerá to, že aj slovenskí štátni predstavitelia majú pred čínskou appkou rešpekt. Zatiaľ nie je úplne zakázaná pre všetkých občanov, avšak informačné systémy Národnej rady začali TikTok blokovať. Používanie appky je na služobných zariadeniach zamestnancov zakázané. Taktiež je zakázané, aby sa zamestnanci aj poslanci pripájali do parlamentných IT systémov zo zariadení, v ktorých je nainštalovaný TikTok. Informoval o tom Denník N.
To, či aj Slovensko pribudne na zoznam krajín, ktoré zakázali TikTok úplne zatiaľ ešte nie je celkom isté. Každopádne, táto téma rozvírila v spoločnosti dosť vášnivé diskusie. Aj my v marketingovej obci sledujeme, ako to tu u nás s tým TikTokom vlastne bude. Stala sa totiž z neho jedna z najsilnejších sociálnych sietí, a to najmä kvôli jedinečnému contentu a možnosti získať veľa dosahov za málo peňazí (alebo teda za žiadne peniaze). Na to, či TikToku na Slovensku definitívne odzvonilo, si však budeme asi musieť ešte počkať.